Monday, March 2, 2009

Banana balls aka cekodok pisang


cekodok pisang ni antara kuih fav abg lan selain kuih tradisional lain e.g. donut, kuih seri muka, kuih kasturi, dll kuih yg manis2..yg masin dia tak berapa gemar la plak..terbalik taste kitaorg nie..

so this time nak cite sikit pasal pisang kat sini ye..kat sini pisangnyer tak byk jenis..klu kat kedai label dia "banana" jer..takde nama khas..kadang2 ada la gak kedai sayur/buah tu jual sugar banana..tp pisang ni kelat sikit..pernah la try goreng tp rasa kelat tu still ada..so tak la sedap sgt..dok kat sini memang rindu giler kat pisang mesia..kat mesia mcm2 jenis pisang ada..pisang berangan, pisang nangka, pisang tanduk, pisang emas, pisang siam dll kat belakang umah kitaorg kat mesia kitaorg ada tanam pokok pisang lemak manis..sedapnyerr makan mcm tu ajer..tp yg plg rindu kat pisang goreng & kerepek pisang la..kat sini ada jual banana chips tapi diaorg dah sira dgn gula..tak sedap la plak..

skrg harga pisang $1.99 sekilo..murah kan? kawasan pengeluar terbesar pisang kat australia ni ialah north queensland..so kalau tak silap tahun 2006..queensland teruk kena taufan (cyclone larry)..abis musnah industry pisang kat aus nie masa tu..dan oleh kerana aus tak import pisang dari negara lain (sbb nak jaga kualiti takut pisang kat sini kena penyakit)..maka harga pisang masa tu naik setinggi2 nyer..masa tu kitaorg seme tak makan pisang..tak mampu..harga naik sampai $20 lebih sekilo..hmm nampaknye aus nak elak pisang kena penyakit tp diaorg tak sedar..bila buat polisi camni kan ke namanye sengaja cari 'penyakit'..abis seme rakyat tak leh mkn pisang..so masa tu seme rakyat kurang potassium..hehe nasib baik la bila tanam semula pisang tak amik masa lama macam tanam pokok getah or kelapa sawit kan? klu tak, berjanggut la tunggu nak makan pisang semula..

so kat sini kena make do jer la dgn apa yg ada..dgn pisang yg sejenis ni la kitaorg buat cekodok pisang, kek pisang, apam pisang dan segala bagai yg menggunakan pisang..actually menurut kak ida, kalau rajin, pisang ni boleh gak digunakan utk buat kerepek pisang..tp kena beli yg kulit dia still hijau2 lagi..pastu guna slicer yg plg nipis tu goreng jer la dlm kuali..kak ida pernah try buat..dia kata ok jer..sama rasa mcm mesia punya..so boleh la nak try bebila rajin kan?

takpe la..tu kemudian citer..skrg nak cite camne nak wat cekodok pisang nie..thanks to kak rosie yg ajar camne nak wat cekodok yg sedap nie..actually saya tgk cara kak rosie buat..bahan2 nye kena agak2 sendiri..so resepi ni saya tulis based on pengalaman beberapa kali buat cekodok pisang nie..klu tak jadik, saya mintak maaf awal2 ye ;)

Resepi Cekodok Pisang

4 biji pisang aus yg dah betul2 masak
3/4 cawan gula
sedikit garam
1 - 1 1/2 cawan tepung gandum
1 - 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (byk mana tepung nak letak bergantung kat tahap lembik pisang tu..ni kena pandai2 agak sendiri.."ikut instinct" kata abg lan hehe)

cara2 membuatnya:
-lenyekkan pisang hingga betul2 lembik dan berair..pastu masukkan gula dan garam sikit..kacau dgn sudu..masa ni adunan tu akan cair sgt2..sbb pisang dah bercampur dgn gula..pastu baru masukkan dua2 jenis tepung tu..masuk sikit2..kacau biar sebati..buat bulat kecik2 dgn hujung jari dan teruskan masukkan dlm kuali..goreng dgn minyak sederhana panas..kacau sentiasa supaya rata kuningnye..bila dah kuning angkat dan sedia dimakan..

tips: syarat utama, tpg gandum dgn tpg naik sendiri kena letak sama byk..kalau adunan masih lembik, tambah tpg gandum & tpg naik sendiri sama byk..e.g klu tambah 1 sudu besar tpg gandum, tambah gak 1 sudu besar tpg naik sendiri)..make sure adunan tu tak lembik or keras sgt ye..

kena try 2-3 kali buat gak baru ok..practice makes perfect! ok la good luck!
ni la rupa pisang kat sini..sedap dimkn begitu saje!

No comments:

Post a Comment