Tuesday, June 16, 2009

Yong tau fu..



this is actually my 1st attempt to make yong tau fu..actually yg kena masak hanyalah kuah yong tau fu tu..bahan2 yg lain just rebus sampai masak..tak susah pun..

resepi ni dapat dari myresipi.com..pi kat website myresipi.com tu pastu cari resepi "kuah yong tau fu"..sure jumpa..yatie pernah buat kuah yong tau fu ni masa mkn2 kat umah shikin..memang sedap sgt2..tak tau nak cakap la..mmg sedaapp..kalah pasar mlm punya...rugi kalau u all tak try..resepinye senang ajer..tapi kat kat dlm myresipi.com tu portionnye sikit jer..kalau masak byk dan nak ulang mkn byk2 kali better doublekan bahan2 dlm resepi tu..

so ni resepinye (yg saya dah doublekan):

20 tangkai cili kering - goreng sampai garing dgn sedikit minyak - blend dgn sedikit air
sebuku palm sugar
belacan (sebesar syiling 50 sen aussie)
600ml air
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 100ml air
garam secukup rasa
gula pun secukup rasa
bijan goreng

cara2..

- panaskan air bersama palm sugar dlm periuk kecil
- masukkan cili yg dah diblend dan belacan
- setelah mendidih masukkan bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah
- masukkan garam dan gula
- masukkan bijan goreng
- kacau sekali sekala sampai masak

pastu rebus segala jenis seafood balls yg u all jumpa kat kedai..fish balls, crab ball, prawn balls, mushroom balls, chikuwa, telur burung puyuh, kangkung dsbnya..tuangkan kuah..letak byk2 kuah baru sedap..pastu silalah menjamu selera..

lepas buat yong tau fu ni ahad lepas..petang tu bagi kat auntie limah sikit sebab nak pulangkan mangkuk dia..dah lama betul simpan mangkuk ni..dari masa farewell utk yatie hari tu..ada sekali tu try buat banana cake sbb ingat nak pulangkan bekas auntie ni..tapi kek tu tak berapa jadik..buang ajer..rugi betul..huhu

so mlm tu auntie limah call..dia kata dia baru mkn yong tau fu tu..mmg sedap sgt2..tak pernah mkn kuah yong tau fu sesedap tu..yg abg sam buat pun tak sesedap ni..(ni auntie limah yg kata ye..saya tak tambah2) hehe alhamdulillah bangga sekejap..tima kasih la auntie..mmuuuuahhh!

No comments:

Post a Comment