Tuesday, June 16, 2009

Kerabu sotong in winter..



dah lama dapur umah ni tak berasap dgn hebatnya..so tetiba terasa nak mkn sedap sikit..jadik selasa petang tu kitaorg ke eastgarden beli seafood..so hari selasa tu menu kitaorg utk dinner adalah ketam masak lemak cili api dan kerabu sotong..mula2 ingat nak buat ikan bakar tapi pikir2 kang byk2 food sapa nak abiskan..lagipun kalau simpan2 nanti dah tak sedap dah..especially ikan bakar..sedap makan panas2..so tunda menu ni ke hari selasa..

so ni saya nak kongsi resepi kerabu sotong..resepi ni mcm biasa la..download dari myresipi.com..tapi adjust sikit2 la..ikut selera sendiri..dan ikut apa yg ada kat dlm fridge..

Resepi kerabu sotong

4 ekor sotong - kalau rajin buang selaput kulit sotong tu..pastu rebus dlm air panas selama 5 minit - potong kecik2..
1 biji bawang merah - kat sini bwg merah sama besar dgn bawang kuning..so guna sebiji pun dah cukup..kalau kat msia bwg merah kecik2 so kena letak more than sebiji la..
1 batang serai (optional) - hiris nipis
separuh ikat daun parsley/daun ketumbar - hiris
sedikit taugey (optional)
5 - 10 biji cili padi - ikut tahap kepedasan yg u all boleh handle..hehe
sedikit kelapa goreng (optional)
lemon juice - adjust sendiri tahap ke'masam'annyer..
3 sudu sos ikan
sedikit garam
sedikit gula

caranye: gaul semua bahan tu sekali dalam mangkuk besar..pastu platekan dlm mangkuk yg presentable sikit..kalau rajin hiaslah cantik2..pastu jgn lupa amik gambar then baru boleh makan..hehe

sekarang ni takde jual mangga muda..kalau time musim mangga tu syok buat kerabu mangga..resepinye lagi senang..just letak mangga muda, serai, bawang, cili padi, udang kering (tumbuk), lemon, sos ikan, garam dan gula..

ok la..selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment