Friday, April 24, 2009

Sizzling yee mee for breakfast..



semalam lepas magrib kitaorg berdua ada jemputan majlis bbq yg dianjurkan oleh student undergraduate malaysia di macquarie uni village..rumah no 128 (rumah azwan, din & kawan2 dia)..majlis bermula pkl 7..kami sampai dlm 7.10 pm sebab jalan agak jem semalam pastu tak sure rumah diaorg ni kat mana..so tercari2 gak dlm gelap mlm tu..nasib baik jumpa tak lama lepas tu sbb call efi..lepas dpt direction dari efi rupanya kitaorg dah beberapa tapak je dari umah azwan tu..hihi

macam2 food yg diaorg sediakan..seme masak sendiri..good work!! dan kat situ kitaorg dapat kenal ramai adik2 di macquarie uni dan rakan2 postgrads yg jarang2 dpt jumpa..seme baik2 dan ramah2..kitaorg stay sampai pkl 11 kat sana..pastu kesian kat tuan rumah yg dah penat tu kitaorg pun minta diri la..yg terkilannya, tak sempat snap gambar masa majlis tu..insyaallah nanti akan saya akan mintak dgn farouk dan upload gambar tu kemudian..

so pagi ni bgn pagi terus masak yee mee utk breakfast..dah plan dari mlm tadi nie nak masak..bahan2 seme dah ada so kejap jer dlm 30 min dah siap..resepinya mudah ajer..

Resepi Sizzling Yee Mee..

3 sanggul yee mee
5 biji bawang putih
3 tangkai cili kering (potong dua)
1 cm halia
1 chicken breast fillet (potong kecil2)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap pekat
lada hitam (crushed)
2 cawan air
shitake mushroom (rendam dulu - letak lagi byk lagi sedap)
telur
sayur - sawi, carrot dan apa jenis sayuran yg kita suka..
tepung jagung - cairkan dgn sedikit air utk bg kuah tu pekat
beberapa titik minyak bijan
garam secukup rasa

cara: tumis bwg putih, cili kering dan halia. Dah wangi masukkan ayam sampai masak..
pastu masukkan 2 cawan air..bila air dah dekat2 nak menggelegak tu masukkan sos tiram, kicap cair dan kicap pekat..masukkan sayur dan cendawan..lepas 3 minit masukkan lada hitam & tepung jagung yg dah campur dgn air tu..last sekali masukkan telur dan beberapa titik minyak bijan..dan jgn lupa bubuh garam ye..

klu nak makan terus boleh la masukkan yee mee dlm kuah tu sekali..alaa mcm kat kedai selalu buat tu..tp selalunya saya rebus mee tu asing2..sebab klu tak abih boleh simpan dua2 kuah & mee..klu dah campur sekali nanti meenye jadik kembang semangkuk bila nak mkn kemudian..betul tak?

ok la selamat mencuba ye..klu try buat tu jgn lupa ajak kitaorg sekali ;)

No comments:

Post a Comment