Saturday, February 7, 2009

All about seafood..







Ada dua cara nak dapatkan seafood..the hard way or the easy way?? terpulang kpd pilihan sendiri..the hard way, pegi la tangkap sendiri which we did yesterday morning..since skrg dah timbul minat memancing, maka pantang jumpa hujung minggu ajer..mesti nak pi mancing..since dari mula start mancing sampai hari nie kitaorg tak merasa lagi dpt ikan yg cukup saiz utk bawak balik n masak n menikmati sendiri kesegaran ikan kat sydney nie maka kitaorg pun tak berputus asa utk terus cuba mancing kat beberapa fishing spot yg popular kat area sini..

semalam kitaorg ke dolls point kat sans souci..dekat ajer dgn umah..tak sampai setengah jam drive ke situ..janji dgn yatie n linda pkl 7..tp last2 pkl 8 baru sampai kat sana..nak tunggu cik abang bersiap (ikat tali pancing) sikit punya lama..sampai kat sana, yatie n linda dah ada..diaorg dah start mancing dah pun..khemah sofea pun dah siap pasang..lepas 2 jam mancing kat sini..kitaorg dpt ikan bream kecik2 ajer..air pun dah makin surut..so ikan pun makin kurang..hari pun dah makin panas (semalam 47 degree..panas giler)..perut pun dah terasa lapar..bincang2 nak pegi mana plak lepas tu..hmmm pikir2..masing2 setuju utk pi makan seafood kat fish market..yesss! dah lama gak tak pi fish market nie..last time kitaorg pegi situ masa m-fest last year dgn famili kak ida..

the easy way..kitaorg pun ramai2 konvoi ke fish market (haha tak aci betul la)..sampai sana awal lagi 10.35am..parking pun byk kosong lg..aiman dgn mama n babahnye pun datang join sekali tghari tu..bertambah meriah la walaupun mood aiman ada down sikit itu hari hehe..

seafood kat sini memang sgt2 fresh..yg bestnye pegi fish market nie..walaupun namanye pasar ikan tapi tempatnye sgt2 bersih..takde pun bau busuk or bau ikan yg kuat..so that's why kedai jual ikan nie boleh at the same time jual cooked seafood and provide tempat makan yg selesa mcm kat restoran..hmm bila la agaknye nak buat camni kat mesia?

so berbalik pada citer makan seafood nie..kitaorg dgn semangatnye mengorder seafood platter (sotong goreng tepung, baby octopus, fish fillet, oyster cheese, mussels dgn chips), lobster mornay, fresh oyster n seaweed salad yg sgt2 sedap tu..mmg besttt..puas hati makan..tapi tak leh pegi selalu la sbb agak mahal kosnye..

actually kat sydney ni harga seafood mmg mahal..masa kitaorg mula2 sampai kat sini selalunye makan ayam n daging jer la..jarang2 sgt makan seafood..sbb nak jimat..huhu ikan kat sini byk jenis..ye la mcm kat mesia gak..tp byk yg kitaorg tak pernah try makan..yg biasa makan ikan barramundi (siakap), snapper, yellow tail, bream (letak garam kunyit pastu goreng garing2 sedaaaap sgt2), leather jacket (ikan nye huduh sgt..so kat fish market diaorg dah siap buang kepala n kulitnye)..udang plak byk jenis gak..selalu harga lebih kurang $20-30 sekilo..tgk jenis gak la n udang tu dari mana..klu yg import dari negara lain tu murah la sikit..satu lg yg best kat sini ada jual kepala salmon kat kedai ikan tu..sedaaaaap klu masak kari..mussels (kepah) kitaorg mkn bila wat steamboat je la..nak masak cara lain, tak tau..satu lg kat sini byk jual fillet ikan..klu nak beli sashimi pun ada..tp kitaorg tak reti nak mkn sashimi nie..rasa mcm tak leh telan jer..

walaupun almost seme benda ada jual kat sini..ada satu benda yg takde iaitu kerang fresh..so dah lama sgt2 kitaorg tak makan kerang..yg frozen ada la diaorg jual kat oriental shop..boleh la klu nak masak kuey teow kerang kat sini..ikan terubuk frozen pun ada jual kat kedai bangladesh kat sini..klu teringin sgt nak mkn tu boleh la buat ikan terubuk bakar..sedap gak tu..

so itu la serba sedikit citer pasal seafood kat sydney nie..lain kali saya citer pasal food lain la plak ye insyaallah :)







2 comments:

  1. Wah, sungguh bergaya para pemancing kita walau kurang berjaya pada hari itu, dan Sofea tetap cute!

    ReplyDelete
  2. tiap2 kali pi mancing gaya jer la yg lebih hehehe..hasil tarak huhu

    ReplyDelete