Friday, December 11, 2009

Apam comel



Resepi ni saya jumpa kat myresepi.com (search apam comel inti kelapa)
Teruja nak buat apam ni sbb tengok warna yg colurful & bentuk dia yg comel..
Klu tgk bahan2 dia..mmg senang sgt nak buat apam ni..cuma amik masa sikit bila nak masukkan adunan ke acuan tu jer la..sbb kena letak 3 kaler tu..tp hasilnya mmg puas hati..siap2 melompat2 kat dlm dapur lagi bila tgk apam ni menjadi..gebu ajer..

klu nak try ni resepinye:

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tpg gandum/tpg kek
220gm gula halus
150gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete (ada jual kat kedai oriental)

untuk inti:
kelapa parut (or kat sini kena guna desicated coconut la)

cara2:
- masukkan seme bahan apam dlm mangkuk..
- pukul dgn mixer pada kelajuan maksima selama 6-8 min..
- bahgikan kepada 3 mangkuk dan titiskan pewarna ikut suka..
- tabur kelapa kat dasar cup..
- guna sudu kecil masukkan ketiga2 kaler dlm cup tu..isi 3/4 penuh
- kukus selama 10-15 min..

klu ikut resepi asal, letak inti kelapa (mcm inti kuih koci tu) kat dlm apam ni atau letak jem..apa2 jem pun boleh..tp saya improvise (sbb saya tak suka manis2)..just tabur kelapa kat bawah acuan kertas tu mcm kuih seri ayu..

senang jer kan?

;) utk hubby yg suka apam & kuih2 tradisional..

1 comment:

  1. Nak cubalah...macam best jer...budak suka makan esp sarah...siap beli lagi...

    ReplyDelete